Sunday, 11 October 2009

Semasa saya masih putih-Pre Raya

Jika anda gemar melahap lauk2 raya seperti rendang pedeh ayam, rendang tok mahupun rendang dindin, tak pun setiap rumah yg anda visit mesti serve lakse dan anda tetap jugak makan lakse tersebut dgn penuh nikmat tiap2 kali biarla la dah 3,4 ari raye setiap umah pun ade serve lakse hahaha chances are anda org Perak@kampung halaman anda di Perak. Jemputla datang beraya ke umah tok n tah sy taun depan ok! :D Tapi pernahkah anda terfikir penat lelah dan kesungguhan kaum2 dapo dlm memastikan juadah raya yang lazat2 tersedia di depan anda tinggal lagi anda mencekik shj? hehehe gamba2 di bawah adalah untuk tujuan apresiasi ye bukan langsung utk mempromote diri sbg rajin dan pandai membuat keje dapo heuhueheuheuhuehue :D

Acara wajib memotong bawang2/serai/daun kunyit beramai2 :)

Daging yg direbus (bakui merah) perlu ditumbuk nipis (bakui biru) baru rendang dindin ada umphhhh!

Org Perak makan tempe ke? huuhuhuhu disebabkan wayung n bapak sy Jawa maka sambal goreng jadi juadah wajib ari raye ;p

Proses mengukur nyior oleh abg wan :)

Seterusnya operasi memerah pati santan utk rendang pedas ayam n sambal goreng n paru masak itam nyum2!

Tok ngenyome2 tgh supervise rendang pedeh ayam sedap wooooo!

2 comments: